90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2014.06.21. Jimbohumeister

Fegyverek és "tankok" az utcán

Forog az idő kereke és a kis kegyetlen mindig csak egy irányba halad. Három éve volt, hogy készülődtem a Fülöp-szigetekre de akkor még nem tudtam róla semmit. Ideje volt körbeszaglászni, hogy milyen ott az élet, például az egészségügy és a közbiztonság, mégiscsak a harmadik világról beszélünk. Felhívtam Greget, aki már kint volt egy ideje, hogy meginterjúvoljam milyen tapasztalatai vannak. Mikor a biztonság témakörét boncolgattuk megnyugtatott, hogy nincsen itt semmi gond, teljesen biztonságban érzi magát, minden sarkon ott vannak a fegyveres őrök. No ebből rögtön tudtam, hogy gáz a hely.

fegyveres_1.jpg

De nem volt mit tenni, szemem előtt lebegő rabló hordák ide vagy oda, már elhatároztam, hogy megyek és én rugalmatlan ember vagyok. A helyzet szerencsére közel sem olyan rossz. Az elmúlt majdnem 3 évben nem volt részem semmilyen komolyabb atrocitásban pedig tömegközlekedéssel járok és nem is a legburzsujabb helyen élek. Egy laptopom ellopták - nem gettós részen, hanem egy teljesen normális helyen - meg két telefont taxiban hagytam de ezek bárhol előfordulhatnak a világban. Mondjuk nagyon dzsindzsás helyeken nem járok naponta de megfordulok néha arrafelé is és nem történt semmi.

A fülöp-szigeteki hétköznapokban a biztonsági ellenőrzés mindenhol ott van, mióta 2000-ben egy óra leforgása alatt 5 bombát robbantottak terroristák Metro Manila területén. Azóta az összes bevásárlóközpontba, szállodába, munkahelyre, stb. csak fémdetektoron keresztül, táskát "átvizsgálva", őrök által megmotozva lehet bemenni, valahol még K9-es kutyákat is bevetnek. Ez egy idő után baromira idegesítő ám. Ha nem gyalogosan vagy, hanem kocsival, akkor alánéznek tükörrel, hogy nincs-e bomba - ha éppen nem saját magukat nézegetik az őrök, mint ma reggel is az egyik, bár lehet csak azt ellenőrizte nem telepített-e valaki bombát az arcára amíg mással volt elfoglalva. Persze ha az utastérben van a bomba az már mindegy, ott nem vizsgálódnak. Ergo nem túl hatékony ez az egész rendszer, szerintem simán be lehet csempészni bármit a legtöbb helyre, ezért is mondta egy ismerősöm, hogy értelmesebb lenne azt a feladatot adni az őröknek, hogy minden belépőnek mondjanak valami bókot, "jó a frizurája", "szép a táskája", "remek az öltönye".

Egyes ázsiai országokban merőben más a fegyveres erők jelenléte az utcán, mint Európában tapasztaltam. A legdurvább ehhez köthető élményem Indiában volt. Egy metróállomáson, mozgólépcsőn lefele utazva egyszer csak azt látom, hogy a mozgólépcső aljánál, a lépcsővel szemben nem tudom már hány méterre homokzsákkal körbekerítve egy gépfegyveres áll, puskáját a mozgólépcsőre szegezve, közben beszélget valakivel. Nem akartam hinni a szememnek. Mozgólépcsőre szegezett gépfegyver és homokzsák egy metro állomáson, mit várnak, hogy Hulk fog arra tévedni? - a következő galériában van róla kép, mondjuk nem a legjobb, sőt nagyon rossz, akár egy doboz snickers is lehetne a kezében. A Taj Mahalnál és a Red Fortnál is voltak kalasnyikovos emberek és a reptéren is. Az volt a fura, hogy a reptéren még rendes egyenruhájuk sem volt, mintha valami terroristák lennének, bebugyolálva mindenféle rongyba a hideg ellen, fegyverrel a hátukon.

A Fülöp-szigeteken fuó páncélozott pénzszállító autók megjelenése elég impozáns. Mindegyikre ki van írva, hogy a sofőr által látható terület limitált, ami annyit jelent, hogy úgy vezetnek, ahogy akarnak. Ezekkel szállítják a pénzt mindenhonnan és mindenhova, akár kávézókba, éttermekbe, hotelekbe vagy éjjel-nappali boltokba is. Az első időkben azért elnyúlt az arcom, mikor egy pizzahutban békésen eszegetve besétált egy shotgunos - duplacsövű fegyver - meg egy gépfegyveres biztonsági ember, akik egy harmadik embert kísértek, aki a pénzt vitte. Ha már itt tartunk a shotgunos koncepciót nem értem. Ahogy tudom a shotgun lövése eléggé terít, tehát azzal nem feltétlen egy embert találsz el ha lősz, hanem a környezetben levőket is, ennek ellenére mindenhol ott van ez a típus. Mondjuk Fülöp-szigetek túlnépesedett azt aláírom.

A biztonsági intézkedésektől függetlenül történnek incidensek. 2012 márciusában például a Robinsons Galleriában levő BPI bankot rabolták ki - 1 halott és 6 sérült -, 2013 év elején pedig egy, a Megamallba levő ékszerboltot támadott meg 6 fegyveres. Ezekről azért tudok mert az előbbibe majdnem napi szinten megfordulok, az utóbbiba pedig ritkábban - de nincs közöm az esetekhez. A NAIA 3 reptéren pedig decemberben lőttek le egy polgármestert - onnan pont az előtte levő napon utaztam.

Előfordulnak "hold-up"-ok is buszokon és jeepneyken. Ebben legalább két ember vesz részt, az egyik előkapja a fegyvert és kihirdeti az "eseményt", a másik pedig összegyűjti az "adományokat". Több kollégámmal is történt már hold-up, ezzel az élménnyel hálIsten szegényebb vagyok. Az is előfordul, hogy egyesek drogosan poénból elkezdenek öldökölni. Talán egy hónapja történt ilyen, pár motoros elkezdett random módon lövöldözni az utcán, szerencsére elkapták őket hamar.

Egyébként nem csak a hoteleknek, bevásárló központoknak vannak biztonsági emberei, hanem minden egyes lakóparknak vagy akár emeletes háznak is külön-külön. Nálunk is van, az elmosott arcú fazon az egyik képről az első galériából itt készült a ház előtt.

komment


süti beállítások módosítása