90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2012.02.25. Jimbohumeister

Könnyed kis hazugságok

Jóreggelt-napot-estét! Ki mikor olvassa a blogot. Mindjárt véget ér február én meg leálltam a csodás élmények beszámolásával. Szégyenlem is magam, hogy önző módon megtartom őket magamnak, úgyhogy gyorsan posztolok egyet, hogy nyugodtan tudjak aludni. Nem akarom, hogy álmomban megjelenjetek és kérdőre vonjatok, hogy miért nem írok már. Nos, a mai posztot a béna hazugságoknak és önáltatásnak szentelem. Van belőle elég sok, evezzünk/csobbanjunk kicsit a hazugságok tengerén. A legszebb ezekben a kis csalásokban, hogy nyilvánvalóan hülyeségek mégis működnek.

Kezdjük a számok misztikájával. A 13-as szám nem csak az öreg kontinensen, hanem itt is szerencsétlenséget hordoz a köz szemében. Ezért a nagy, felhőket karcoló épületeket úgy tervezték meg, hogy ne legyen 13-ik emelet. Ez a hihetetlen alapos és előrelátó tervezés abban merül ki, hogy a 12-es számot a 14-es emelet követi a liftben... Vicces. Azt még megérteném ha úgy építenék meg a felhőkarcolót, hogy a 13-ik emeleten gépház vagy medence vagy valami más lenne - esetleg semmi - lakások helyett de az, hogy gyakorlatilag a 13-on van a 14-ik emelet és ezzel ki is védték a szerencsétlenséget, az mókás.

Emeletek a liftben a házban ahol lakok. Ezek szerint nem is a 28-on hanem valahol máshol de nem is olyan könnyű pontosan megmondani. Egyszer, majd ha nagyon unatkozom megszámolom hol is pontosan. A 2-4-ig nem tudom miért hiányzik.

Ha már a mókánál tartunk ne kicsinyeskedjünk, inkább halmozzuk nagy kupacba. Kínában a 4-es szám és a halál szó kiejtve nagyon hasonlít egymáshoz. Ezért a kis ferdeszemüek nem nagyon szeretik kimondani de még csak látni sem őket. Emiatt sok helyen nincs 4-ik emelet, adott emeleten 4-es számú ajtó, de még a 14, 24 stb. számok is tabunak számítanak. A 4-es szám mizéria egészen odáig terjed, hogy ha valakinek 4-es szám van a telefonszámában, az kedvezményt kap a telefontársaságtól. Minél több 4-es annál többet. Ennek ellentéte a 8-as szám, ami szerencsét hoz. Az előbbiekből következik, hogy ha 8-as van a telefonszámodban akkor többet kell fizetned érte és minél több 8-as annál többet. Gondolkozom is rajta, hogy ha a helyi kínai főnök valami munkát akar rámsózni, azt mondom neki, hogy beszéljük meg később mert most sok a dolgom, mondjuk 4-kor ráérek.

Kettő meg kettő néha öt

Mivel elég sok kínai van itt (is) ezért a legviccesebb, amikor a két kultúra keveredik. Nincsen se 4-ik emelet se 13-ik, ráadásul itt a számozás még abban is eltér, hogy van a földszint (G) és utána rögtön a 2-ik emelet jön, nem az első mint otthon. Vegyünk egy összetett példát :). Matekozzuk ki hányadik emeleten vagyunk igazából ha egy kínai-filipino vegyes liftben utazunk és a 14-es számot nyomjuk meg? Nincs első, negyedik és tizenharmadik ezért pontosan a 11-ik emeleten találjuk magunkat - legalábbis az otthoni számozás szerint. Így könnyű 30 emeletes házakat építeni, már nem is törpülnek el annyira az otthoni szocialista 11 emeletes "panelcsodák". Ha ezt a trükköt ismerték volna a régi tervgazdaságban! Hofi kabaréja jut róla eszembe, mikor megkérdezik a parasztot, hogy hány malacot fog elleni a disznó és már csak egy malac hiányzik a terv teljesüléséhez: "jó lesz nyúl is, csak röfögjön".

A számok vonzásából kikerülve nyargaljunk át a válások mezejére. Illetve csak nyargalnánk mert a válás nem létezik a Fülöp-szigeteken! Bizony, ami elképzelhetetlen a Nyugat számára, az itt része a hétköznapoknak. Nincs válás! - milyen szépen is hangzik. Viszont van helyette "annulment". Ez persze nem válás, nem ám! Ez a házasság meg nem történtté tevése, ami a gyakorlati életben teljesen ugyanaz, mint a válás otthon. Itt sokan elég vallásosak, szerintem ezért nem lehet válni, csak meg nem történtté tenni a házasságot. Kíváncsi lennék, hogy 1-2 gyerek után, hogy gondolják a meg nem történtté tevést. De legyen meg minden kultúrának a maga elfogadott hazugsága és hiedelme.

Ezek szerint elég csak más néven nevezni a dolgokat - a 13-at 14-nek vagy a válást "annulment"-nek - és máris elfogadott lesz.

komment


süti beállítások módosítása