90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2013.11.03. Jimbohumeister

Tintás ujjú fülöpök

Hétfőn választások voltak a Fülöp-szigeteken a "legalacsonyabb szinten". Barangay captaint választottak. A barangay a legkisebb egység, egy kerület egy része, mint például nálunk Ferenc vagy Józsefváros, persze sokkal nagyobb területtel és nagyobb lélekszámmal, mint az otthoni megfelelője. A választásokat azért szereti az emberek egy része - munkavállalók - mert hétköznapra is eshet és akkor munkaszüneti nap van és azért nem szereti az emberek másik része - munkaadók - mert hétköznapra is eshet és akkor munkaszüneti nap van - na jó, ez eléggé elnagyolt kijelentés volt. A választási rendszer pedig roppant nevetséges és roppant korrupt - mint szinte minden a Fülöp-szigeteken, ami hivatalos és hatalommal jár.

Ezért történhet meg, hogy olyanok is szavaznak, akik már rég meghaltak vagy esetleg sosem léteztek. De hogyan is néz ki a rendszer? Ahhoz, hogy fülöpke szavazhasson regisztrálnia kell magát valami hivatalnál, akik kiállítanak egy Szavazó Igazolványt, amit - elvileg - használni kell a szavazáskor. Aztán meghatározzák, hogy ki melyik szavazó körzetbe tartozik és ott pontosan hova kell menni szavazni - pont mint otthon. Ami "jópofa" a rendszerbe, hogy ha két egymást követő választáson - bármilyen választás, amin jogosult vagy szavazni - nem szavazol, akkor érvénytelen lesz a regisztrációd ergo nem szavazhatsz amíg újra nem regisztráltattad magad. Namármost, ha valaki elhalálozik nem feltétlen kerül ki a szavazásra jogosultak köréből - ilyen az igazi demokrácia, még a halottaknak is vannak jogaik.

Innentől kezdve már elég könnyű dolguk van a csalóknak ugyanis nem minden szavazó bizottságnál kérnek igazolványt a szavazat leadásakor. Fülöpke csak besétál, bemond egy nevet és ha rajta van a szavazók listáján aláírja és szavazhat is. Aztán a név igazi tulajdonosa csak pislog ha valaki már szavazott helyette, esetleg ha észreveszi, hogy már rég elhunyt hozzátartozója is rajta van a listán ráadásul szavazott is...

ujj.JPG

Persze azért megpróbálják kivédeni az olyan piti csalásokat, hogy valaki ne adhassa le a voksát duplán - vagy még többször! Szavazáskor a jobb mutatóujjat a köröm tetejéig belemártják tintába, hogy adott fülöpke aznap már ne szavazhasson így a másnap vicces, mikor sokan tintás körömmel mászkálnak - persze ha nagyon sikálod azért lejön...

A politika sajnos mindenhol mocskos de itt pláne. Nem csak azért mert óriási mértékben tűnnek el pénzek de még az erőszaktól sem nagyon riadnak vissza ha hatalomról és pénzről van szó. Barangay captain választáskor nem ritkák a késelések a jelöltek között. 

 

komment


süti beállítások módosítása