90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2012.12.31. Jimbohumeister

B.U.É.K. - akinek nem inge ne vegye magára

Eljött az ideje, hogy megtartsam a fülöpke blog első évértékelő beszédét: ez egy nagyon jó év volt.

Annyi féle országba sikerült eljutnom, hogy ha mindenhol csináltam volna egy gyereket akkor a united colors of benetton reklámot bevállalhatnám a saját családommal. Mi lennénk a híres Benettonék. Ennél többet nem is akarok mondani. Ha valaki két feles között valamiért rátévedt volna az oldalamra még idén annak két oka lehet: ad egy annyira részeg, hogy összevissza szörfözget és keresgél a neten és már azt sem tudja mit ír be, ad kettő akkora fülöpkeblog rajongó, hogy mentem könny szökik a szemembe és kimossa a reggeli csípát, amit nekem illett volna. Persze mindkettőnek egyformán örülök de úgyis azt fogom gondolni, hogy az utóbbi az igaz.

Az újévi ünneplés sajátossága, hogy azt hisszük milyen nyilvánvaló, hogy most 2012 december 31-e van. Vagy, hogy holnap január elsején már jön az újév. Pedig nem. Ez csak a nyugati kultúra mindent beborító hódítása és térnyerése. Idén én már öt újévnek voltam a tanúja és elgondolkodtam, hogy egy olyan egyszerű dolog, minthogy milyen év és milyen nap van tényleg annyira nyilvánvaló-e. Hát nem de a világ azért velünk ünnepel. A kínaiaknál például minden évben máskor van az újév (január - február környékén) azaz minden év más-más hosszúságú, a zsidóknál szeptember 8-án (azt hiszem), Thaiföldön most 2555-öt írnak lévén buddhista ország és Buddha halálától - vagy születésétől - számolnak és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy Indiában attól függetlenül, hogy követik a nyugati naptárat, mind a 10 tartományának megvan a saját naptára. Az sem egyértelmű, hogy számokkal jelölik-e az éveket vagy sem. Az indiai Tamil Nadu tartományban például minden évnek saját nevet adnak és ez alapján azonosítják be. Japánban az aktuális uralkodóról és uralkodási évének számáról nevezték el az éveket és persze ott van a maja naptár, ahol 144.000 napos egység is volt - igaz az már egy letűnt kor. A világ sokkal színesebb, mint látszik még ilyen egyszerű kérdésben is, hogy hányadik évben járunk, mi a neve az évnek vagy egyáltalán mik a naptári egységek. Hiába na, megvolt annak a maga varázsa, mikor a kultúrák még jobban el voltak különülve egymástól.

Na menjetek inkább bulizni, egyetek jó kis fokhagymás kenyeret brokkolival és kápasztával, hogy emlékezetes legyen az este. Száz szónak is egy a vége, Boldog Újévet Kívánok Mindenkinek - de akinek nem inge ne vegye magára.

komment


süti beállítások módosítása