90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2012.05.22. Jimbohumeister

A kormány nem engedte meg, hogy létezz!

Ha megkérdezel egy magyart, hogy hányan élnek Magyarországon valószinű azt mondja, hogy körülbelül 10 millióan és ez olyan +/- 500 ezres pontosságon belül is van. Ha megkérdezel egy osztrákot, franciát vagy olaszt, hogy mennyi az ország lakossága akkor szerintem olyan +/- pár millió pontosságra meg tudja mondani. Ha viszont Kináról van szó kicsit nagyobb a szórás de hát mit is számitanak itt emberek tizmilliói - pár kisebb európai ország összlakossága, meg párszáz tonna rizzsel kevesebb fogy naponta, észre sem venni. Itt ugyanis annyit mondanak, hogy körülbelül 1.4 milliárd.

Hogy ennek az eszeveszett burjánzásnak gátat vessen a kormány, keményen szabályozza, hogy kinek mennyi gyereke lehet ingyen. A gyerek "akció" általában az első gyereknél meg is áll. Az mehet ingyen de a másodikért már fizetni kell. Nem is keveset. Az éves jövedelemtől függ. Ha már Kina vegyünk példának milliókat a pénzben is. Ha egy család megkeres évi 1 millió yuant - ami 35 millió forintnak felel meg - és a második gyerekért már fizetniük kell, akkor az összeg akár meghaladhatja az évi keresetüket is. Tehát mikor a második kis Mao megszületik apuka és anyuka szépen kicsenget több mint 35 millió forintnak megfelelő yuant, hogy a gyerek "legális" legyen. A kormány persze nem kényszeritheti nyiltan a nőket abortuszra de ha valaki mégsem tud fizetni a gyerekért akkor az az emberke születése után hivatalosan "Nem engedélyezett személy" lesz. A kormány egyszerűen nem engedélyezte, hogy létezz, mégis megszülettél tehát jön a büntetés. Az ilyen emberek tulajdonképpen nem léteznek hivatalosan. Nem kapnak se személyit se útlevelet és semmit sem, ami egy engedélyezetten létező személynek ingyen van. Tehát fizetni kell mindenért, alapvető orvosi ellátásért, oktatásért, nem kapsz rendes munkát mert ugye nincsenek normális papirjaid stb. 10 évenként van valami amnesztiaféle, amikor lehet kérvényezni, hogy hivatalosan is létezhess de csak limitált számú egyén léphet át az árnyvilágból a létezés napos oldalára. Ha jól tudom ők nem is házasodhatnak csak egymás között de ez már lehet, hogy csak mese. Mondjuk megértem, hogy tenni kell valamit mert lassan már minden bokor alatt kinai lapul. Ha nem akarják, hogy pár évtized múlva 2.4 milliárd legyen Kina népessége lépni kell.

Van egy csomó szabály arra nézve, hogy kinek hány ingyen gyereke lehet. Ilyen például, hogy ha apuka is meg anyuka is egyke, akkor lehet két gyerek pénzbüntetés nélkül. Vagy ha kormányhivatalban dologozol, ha falun élsz és az első gyereked lány stb. Megvan a nem túl egyszerű rendszerük erre. Sokan azt csinálják, hogy szülés előtt elrepülnek más országba és ott szülnek meg igy a gyerek hivatalosan nem lesz kinai állampolgár és nem kell érte fizetni - legalábbis annyit, mert a külföldi kórházi számlát ki kell egyenliteni. Bevett szokás még, hogy elköltözik a család egy másik városba ha ilyen gyereke születik. Ott nem tudja róla senki csak a hivatalok.

komment


süti beállítások módosítása