90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2014.03.25. Jimbohumeister

Durian, rambutan és még valami. Banánon, papayán és avokádón túl - IV.

Van nálunk két kolléga Kínából, akik minap a kínai konyha két újabb gyöngyszemére hívták fel a figyelmem. Gyöngyszemek blogírói szemszögből de ha meg akarnák etetni velem, akkor inkább elfutnék jó messzire. Ott pihennék kicsit és tovább futnék még messzebbre. Az első, rövid változatban: fiatal fiúk hugyában főtt tojás. Hosszabb változatban: Kína egyik tartományában - Dongyangban - tavasszal érdekes módon készített tojások kerülnek az asztalra. Az iskolákban fiatal, pubertás kor előtt levő fiúk vizeletét gyűjtik össze, hogy azt eladják konyhai célú felhasználásra. A tojásokat egész egyszerűen csak beleteszik a vizeletben és kifőzik, mert ez állítólag nagyon egészséges. A másik étel a bébi egér szószban. Ezt már nem is részletezem, csak annyit, hogy egynapos egerek kellenek, azok még nem szőrösek. Nézzük inkább mit tartogat mára a gyümölcsös pult.

egyveleg 699.JPG

 

Kezdjük bal oldalról. Rögtön a harmadikkal. Az a kis piros szőrös golyócska a rambutan és az azonos nevű fán terem. Neve maláj eredetű, jelentése "szőrös". Főleg Délkelet-Ázsiában honos, ha export-import bizniszbe akartok kezdeni partner vagyok. A rambutan galériámban közelebbről is megismerhetitek egészben, kibontva, felkoncolva, megrágva.

 

Elemezzük a látottakat! A húsa áttetsző - nem annyira, mint az üveg de jobban, mint egy téglafal - a közepén pedig egy nagy mag van. Ezt a magot egy vékony héj borítja, amit a képeimről nem lehet kivenni de ha harapod a gyümölcsöt és nem kézzel fejted le a húst a magról, a héj odaragad a gyümölcshúshoz és elég kellemetlenné teszi a fogyasztást. Olyan, mintha a diót feltörés után egészben, a dióbelet elválasztó kemény résszel együtt ennéd.

A következő nagy kedvencem ám! Fogyasztás helyett sz@r szemét sz@r korrupt politikusok meg sikkasztó cégvezetők megdobálására kéne használni, Ő a durian - ha valami véletlen folytán politikus(ok) és/vagy cégvezető(k) is olvasnák a blogom, Nekik üzenem, akinek nem inge ne vegye magára; minden tiszteletem a nem korrupt vezetőké, pláne ha még harcolnak is a korrupció ellen!

durian3.JPG

Az első ránézésre is durvának tűnő gyümölcs tényleg durva. Nehezen tudom elképzelni, hogy leguruljon az asztalról de ha mégis leeső félben levő duriant láttok nem érdemes reflexből utánakapni. Annyira bök, hogy megfogni is csak óvatosan lehet. Durva kinézete mellett másik védjegye a durva szaga. Valamennyire érezni lehet akkor is ha még nincs felbontva, ha pedig fel van bontva akkor nagyon. Kiválóan tesztelhető vele, hogy a tupperware edények tényleg légmentes záródnak-e. Hotelekben, tömegközlekedési eszközökön, reptereken tiltott  a fogyasztása.

Ránézésre nem látszik de a gyümölcs húsa pépes-krémes, az ízét nem tudom behatárolni de nem rossz. Íme pár jellemzés a durian szagáról és ízéről a wiki oldalról.

Anthony Burgess brit író: duriant fogyasztani olyan, mint édes málnazselét enni a wc-n.

Anthony Bourdain: a durian ízét legjobban úgy lehet jellemezni, hogy... leírhatatlan. A leheleted pedig olyan lesz tőle, mintha a halott nagymamáddal csókolóztál volna.

Az ételekről író Richard Sterling pedig így ír róla: a durian szagát úgy jellemezném, mint disznószar, terpentin és hagyma keverékét körítve egy edzőtermi zoknival.

Én ennyire durvának nem találom azért, bár a wiki azt írja, hogy van jó pár fajtája és mindegyik kicsit más szagra és ízre, lehet én a kevésbé durva változatával találkoztam. Egy biztos, egyedi színfolt a gyümölcsök palettáján.

Mai utolsó gyümölcsünk a marang. Hogy ne mindig ugyanazon a vágódeszkán és ugyanazokkal a hátterekkel mutassam be alanyaim a marangot egy szép fatányéron, napsütésben, turmix gépemmel a háttérben fényképeztem le.

marang004.JPG

Sokat nem tudok róla írni, egyszer vettem életemben, hogy bemutassam itt a blogon. Nem is ettem belőle mert szerintem még nem volt érett teljesen, legalábbis az enyém nem úgy nézett ki belülről, mint amilyen képeket láttam a neten. Indonéziában, Malájziában, Fülöp-szigeteken és Thaiföld déli részén terem. A gyümölcs körülbelül 20-30 cm-re nő meg, 1-2 kg-os lehet és most bemutatom ugyanazon a vágódeszkán ugyanazokkal a hátterekkel, mint a többit.

 

Hogy szép keretbe foglaljam a bejegyzést zárszóként visszatérek a kínai kollégákra. Nemcsak ételekről meséltek, hanem arról is, hogy milyen előnyökkel jár Kínában egy külföldi barát. Ha kínaiként elmész a rendőrségre mondjuk azzal, hogy ellopták a táskád, kicsi az esélye, hogy a rendőrség komolyan veszi és előkeríti. Ellenben ha van egy külföldi barátod, aki azt mondja hogy az Ő cucca tűnt el akkor sokkal nagyobb az esély, hogy megkerüljön. Ezt felismerve a dolog odáig fajult, hogy a kínaiak akár fizetnek is a külföldieknek, hogy mondják azt az ő cuccuk tűnt el.

Ja és így néz ki a marang jól kibontva - lehet, hogy felvágás helyett hámozni kellett volna és akkor az enyém is ilyen lesz.

marang.jpg

Forrás:http://dayurnal.blogspot.com/2011/04/everywhere-i-go-every-smile-i-see.html

komment


süti beállítások módosítása