90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2014.02.13. Jimbohumeister

Jackfruit, snakefruit és guyabano. Banánon, papayán és avokádón túl - III.

Egy életem, egy halálom, a posztot befejezni megpróbálom. Már régóta tervezem, hogy tovább megyünk Ázsia gyümölcsös kertjében és szakajtunk egy-egy gyümölcsöt innen-onnan de csak nem akaródzik, mert mindig csak a munka meg a munka – ha mást nem legalább magamat reklámozom a főnök előtt kicsit. A képeket már vagy egy hete megcsináltam csak még vágni kellett, meg pepecselni de végre megvagyok. Első gyümölcsünk a jackfruit - ezt óvatosan kell szakajtani, mert agyonvág ha bénázol!

moalboal 022.JPG

Nem én mentem össze fülöp-szigeteki méretűre

A jackfruit igazi családi gyümölcs, egyedül nem is érdemes nekiállni a fogyasztásának, mert vagy rád rohad a háromnegyede, vagy belehalsz ha mind megeszed. A jackfruit mellett egy dinnye is csak narancsnak tűnik, egy narancs meg egy cseresznyének, egy cseresznye meg egy borsnak, egy borsot meg nem is lehet mihez hasonlítani de nem is kell mert ki az a hülye, aki borsra asszociál egy jackfruit láttán. Rendkívül sok előnye van, főleg kofák számára, akik ritkán számolnak be jackfruit lopásról. Ha eltűnik egy példány, elég könnyű észrevenni, ha meg valaki nekiiramodik eggyel azt szerintem hagyják futni, megérdemli – hátha elesik vele, akkor még jót is röhögnek. A neten rákeresve kiderült, hogy még magyar neve is van, jákafa gyümölcse. Én még sosem ettem de a lengyel kolléga már majdnem megfulladt tőle mikor megkóstolta, kiderült allergiás rá. A jakcfruitok jackfruitja elérheti akár a 36 kg-ot, a 90 cm hosszat 50 cm átmérővel – a wikipédia szerint. Ezen kívül Banglades nemzeti gyümölcse.

moalboal 018.JPG

Jackfruit, háttérben guyabano bújik

post-jackfruit.jpg

Jackfruit belülről - forrás: http://holidaysinmalaysia.org/tropical-fruits/jackfruit/

jackfruit-inside.jpg

Jackfruit belülről másik tengely mentén - forrás: http://theheartthrills.wordpress.com/tag/jackfruit/

images.jpg

Jackfruit hús maggal. A fülöpök a magot sós vízben megfőzik és megeszik.

forrás: http://www.ethnichealthtips.com/

Következő gyümölcsünket kígyógyümölcsnek hívják a héja miatt. Ezzel nem a Fülöp-szigeteken találkoztam, hanem Indonéziában, Balin. Leginkább egy almára emlékeztetett, mind méretre, mind állagra és ízre. 

DSCF4461.JPG

DSCF4468.JPG

DSCF4469.JPG

DSCF4470.JPG

Mai utolsó versenyzőnk a guyabano (soursop). Egy sör után, bizonyos szögből nézve, enyhén szívre emlékeztető alakja van. Bármely más szögből nézve ez a hatás elveszik, több sör után a gyümölcs is. Az ízét én úgy írnám le, hogy enyhén édeskés de a wiki oldalt böngészve rá kell döbbenjek baj lehet velem, a hivatalos álláspont szerint az íze hasonlít az eper és ananász kombinációjához, enyhén citromos ízzel ami mögött a kókusz és banán krémes íze is felfedezhető – ezt a wiki cikket biztos valami nő írta. Na mindegy, ha egyszer úgy adódik, hogy megkóstoljátok és szimplán édeskésnek találjátok ne legyetek szomorúak. Egy biztos, elég sok leve van de az pár rágás után eltűnik és helyette egy gumó marad csak a szádban. A magot nem érdemes megrágni, esetleg lenyelni mert idegmérget tartalmaz, amit a Parkinson-kórral hoznak kapcsolatba. Húsát azonban altrenatív gyógyszerként ajánlják rákkezelésben – ezt a hatását orvosilag még sosem tudták bizonyítani ezért az összeesküvés elméletek hívei már többször is tüntettek a guyabano termesztők szövetségének épülete előtt. :) 

guyabano 019.JPG

guyabano 025.JPG

guyabano 026.JPG

guyabano 027.JPG

komment


süti beállítások módosítása