90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2011.12.28. Jimbohumeister

Mély levegő és fejes!

Most, hogy sarokba állítottam a "majdokat" és lenyomtam pár bevezető posztot is a népszerűsítés ügyének érdekében és feltehetőleg már mindenki berakta kedvencek közé a blogot, nos most jött el az idő, hogy napvilágot lásson az első Maniláról szóló bejegyzés. Elővehetitek a kólát, csipszet - egészséges életet élők a salit meg a vizet/gyümölcs levet. Zárjátok be az ajtót, hogy senki és semmi ne vonja el a figyelmetek. Ha nincs ajtó, akkor képzeljétek magatok egy gondolatbeli szobába és zárjátok be a gondolatbeli szoba ajtaját - az ilyen kis pszichológiai trükkök hatásosak ám! Akkor ahogy a cím is mondja vegyetek egy mély levegőt - ez a szmog miatt kell - aztán ugrás és csobbanás!

Üdv a Banán Köztársaságból

Már meg is érkeztünk Manilába. Ha egész pontos akarok lenni, akkor Metro Manilába ugyanis ez maga A VÁROS, az urbanizáció "csodája" - láttam már szebbet is. Metro Manila nem más mint sok kisebb város elburjánzása és összenövése egy nagy metropolisszá. Mondjuk olyan, mintha Pécs, Győr, Debrecen Budapest közelében kezdtek volna el nőni és addig-addig nőttek volna, míg végül össze nem olvadnak egy nagy Budapestté. Én Metro Manilán belül Quezon városban élek, másik 5 millió fülöpkével együtt - mindet testvéremként szeretem. Itt van pár város, amelyek részei Metro Manilának: San Juan, Pasig, Taguig, Makati, Las Pinas, Marikina, Caloocan, Manila, Mandaluyong, blabla, felsorolni is sok és körülbelül most járok a felénél. Mintha Pest minden egyes kerülete egy egész város lenne. Ennek köszönhetően rengeteg ember tengeti itt mindennapjait, főleg a munkahely-bevásárlóközpontok-gyorséttermek-otthon tengelyvonalon. Némelyek megpróbálkoznak a sporttal is a nyílt utcán de én mindig elborzadok mikor látom, hogy valaki a 2x4 sávos út mellett fut mikor áll a dugó kilométerekre.

Égimeszelők a szállodai szobám ablakából - rég volt

Pontosan senki nem tudja megmondani mennyi is az annyi, azaz Metro Manila lakossága. Kérdeztem taxisoktól kezdve munkatársakig mindenkit de nagyon különböző számokat kaptam. A pontos alatt nem azt értem, hogy tizenhárommillió-négyszázötvenezer-hétszázkilencvenhat, hanem mondjuk százezres nagyságrendre de arra sem tudják belőni - mit is számít az a kis "falucskára" való párszázezer ember. 9 milliótól 15 millióig mondtak mindent, vegyük a középértéket és legyen 12 millió. Ez azt jelenti, hogy 2 millióval több ember él csak a fővárosban, mint egész Magyarországon széltében és hosszában. Azt még hozzáteszem itt a számok orgiájában, hogy Metro Manila körülbelül 640 nkm-en terül el, ami nekem kis ágrólszakadt magyarnak nagyon durva. Nem véletlen éreztem úgy sokszor, hogy ennek a városnak sosincs vége. Most kalandozzunk el egy pillanatra egy utópisztikus Magyarországra, ahol felépítünk egyetlen nagyvárost, Mega Budapestet és mindenkit beterelünk oda. Mega Budapesten kívül pedig, amíg a szem ellát semmi nem lenne csak erdők, legelők, pockok, nyulak.

A másik kérdés, ami foglalkoztat, hogy vajon itt meddig tartott volna az utcák és terek átnevezési hulláma a városvezetésnek!?

Család és csirke utazik hazafelé

Az utca nevekkel itt is bajban vannak, mint szerintem minden metropoliszban. Nem véletlenül van az óriás városokban 7-ik, 8-ik, 1000-ik sugárút meg út. Azért becsületükre legyen mondva szorgalmasan nevezgetik az utcákat, felhasználva mindent ami a környezetükben megtalálható. Például van gyümölcs negyed, Papaya, Mango, Grapefruit meg az összes többi gyümölcs utcával. Van olyan városrész, ahol Stockholm csak egy sarokra van Athéntól és Rómától de lehet lakni a Moszkva és Washington utcák sarkán is - bár ahogy elnézem a gugli térképet nem érdemes. BMW, Chrysler, Audi utcák... Már nem is az jut az eszembe, hogy minden van mint a búcsúban, hanem minden van mint Manilában - és meglátjátok tényleg. Vannak itt lányok akik fiúk, fiúk akik lányok, népség akik fiúk-lányok. Szándékosan írok népséget mert a helyiek nem a She - nőnemű "Ő" angolban - vagy He - hímnemű "Ő" - jelzővel beszélnek róluk, hanem It-el azaz tárgy esettel. De nem rohanok előre, meg lesz annak is a maga posztja.

Pusszantás mindenkinek, ideje elkezdeni készülődni a Szilveszterre. Boldogságos Újévet Mindenkinek! Koccanjanak a pezsgőspoharak, meg essen a konfetti meg a pénz.  Aki tud kommentelni bedobhatná a közösbe mit fogadott jövőre, majd mazsolázok közülük hátha van valami, ami jól jönne nekem is.

2 komment


süti beállítások módosítása