90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2013.11.10. Jimbohumeister

Yolanda

Szerintem Magyarország nagyon jó helyen van. Nincsenek se cunamik, se tájfunok, se tornádók se nagy földrengések. Télen nincs -30 C fok, nem sivatag a fél ország és még sorolhatnám bőven hogy miért de hosszú lenne a lista, mindenki vegyen elő egy papírt és írjon még tizet aztán küldjétek el. Majd közzéteszem később. :) Ezzel szemben sok országnak kell a fentebb említett nehézségek valamelyikével vagy azok kombinációjával megküzdenie.

Emiatt van most a világ szeme a Fülöp-szigeteken, 2 nappal ezelőtt pedig egy tájfun szeme is rajta volt. A tájfunt úgy hívják Yolanda és azt hiszem jó ideig senki nem fogja ezt a nevet adni a gyerekének fülöpöknél. Yolanda történelmet írt, ezt nyugodtan kijelenthetjük. A tájfunok az óceánok felett kezdik pályafutásukat trópusi depresszióként - alacsony légnyomású terület -, majd innen fejlődnek tovább trópusi viharrá és ha tovább erősödnek tájfunná érnek. Öt kategóriát különböztetnek meg erősségük alapján, az 5-ik a legerősebb, az úgynevezett szupertájfun. Jelenleg a mérésükre legelterjedtebb egy 8-as skála de Yolanda olyan erőre tett szert, hogy kiakasztotta a skálát elérve a 8,1-es erősséget. A tájfunok az erejüket az óceánból nyerik, mikor földet érnek gyengülni kezdenek de a fülöpök pechére azon az útvonalon ahol most a tájfun haladt - Visayas területe - ez nem érvényesülhetett túlságosan, mert a terep a követhező: sziget-óceán-sziget-óceán-sziget-óceán stb. 

 

 Ez a video nem a Yolanda tájfunban készült, csak szemlélteti a szél erősségét - mondjuk a ruhás dolog inkább fotoshop...
 
A szél erőssége elérte sőt meghaladta a 300 km/h-t a széllökések ereje pedig 380 km/h körül volt. Ilyenkor már fák repkednek a levegőben, meg autók és háztetők. Ha ez nem lenne elég még jön a több emelet magas hullám is, amit a szél korbácsolt fel. Bár a tájfun átmérője 600 km volt - ami kishazánkat kétszeresen is beterítené - minket Manilában hálIsten nem érintett nagyon. Egy kis esővel és széllel megúsztuk de semmi komoly.
 
Körülbelül fél éve voltam Taclobanban, Leyte sziget fővárosában. Barátnőm rokonai élnek ott. Yolanda valahol Taclobannál ért partot és ott okozta a legnagyobb pusztítást. A hírek szerint csak itt több mint 10.000 halott van. A helikopterről nem lehetett látni olyan épületet a parttól 1 km-es sávon belül, ami állva maradt volna. Sajnos olyan is volt, hogy pont az evakuációs központban haltak meg az emberek az ár miatt. Ráadásul a fosztogatások is megkezdődtek, betörtek az élelmiszer boltokba és vitték, amit tudtak, ami "érthető" de ezen kívül már viszik a tévéket, hűtöket és fosztják az ATM-eket is. Mindeközben mindenhol holtestek, romok és összetőrt életek.
 

 

Ez viszont már a Yolanda
 
 
 

Ez pedig Yolanda után

komment


süti beállítások módosítása