90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2012.10.28. Jimbohumeister

Friss! Ropogós! Grillezett! Bél.

Ideje továbbhaladni a nagy sikerrel debütált gasztro különlegességek feltárását célzó cikkem (lásd Csirkét tojik a nyúl c. posztot) nyomvonalán, mivel szeretem riogatni a népet. A reflektor fényben a mai vendégünk Mr. Isaw, - ejtsd iszáo - ami nem más mint grillezett bél.

DSC_0058.JPG

Első ránézésre is bizarr, úgy néz ki mint egy irgalmatlan óriási giliszta, amit inkább ennék meg ha választani kéne, mint belet de tartózkodom az ilyenfajta kulináris élvezetektől mert félek az ilyen ételek a le is út, fel is út sorsa jutnának. A helyiek szeretik mert olcsó és elmondásuk szerint finom, ropogós.

newest 147.JPG

A választék nem korlátozódik egyetlen fajta bélre. A csirkebél a legelterjedtebb de lehet kapni más állatokét, mondjuk disznóét is. Ezeket kis pálcikákra fűzik és meggrillezik. A lóbelet nem pálcikára, hanem karóra húzzák és csak helyben lehet fogyasztani - hahaha, ilyen azért még itt sincs de a pálcikázás egész Ázsiában nagy divat az utcakaják körében. Ami még pikánsabbá teszi a csirke isaw ízét, hogy a csirkebél átmérője nagyon kicsi és nem tudják rendesen - vagy inkább egyáltalán - kimosni. Egyszerűen olyan kicsi átmérőbe nem megy bele a víz. Ezért a tisztítás kimerül abban, hogy hüvelyk és mutatóujjukat összecsippentik és áthúzzák köztük a belet. Ami jön jön, ami marad az marad nincs laca-faca. Ha szerencséd van a csirke nem evett vágás előtt három napig, vagy ha igen akkor sok rostosat. Költöttem is egy kis tanulságos versikét ami számomra összefoglalja az isaw lényegét:

Ha keserű a falat
sz@r van a fogad alatt.

newest 148.JPG

DSC_0060.JPG

Ez már valami nagyobb kaliberű állat bele


Ha már a gasztrónál vagyunk, itt is esznek sült disznóvért. Otthon ugye disznóvágás alkalmával kerül ez a csemege az asztalra itt szerintem nincs kifejezett szezonja de ezt ne vegyétek készpénznek. Megsütik, felkockázzák és betamax néven pálcikára húzva árulják.

DSC_0059.JPG

Betamax

 

komment


süti beállítások módosítása