90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2012.09.30. Jimbohumeister

Boldog Karácsonyt!

Belekezdtem a kozmopolita életbe – végtére is egy 15 milliós városban csak megadja magát az ember a trendnek  - és masszázsra járok, moziba járok, starbucks-ból blogolok. Meg lehet szokni. Na ne aggódjatok nem fogok átcsúszni valami Szex és New York stílusba. A cím alapján biztos azt hiszitek, hogy megzakkantam de megdönthetetlen bizonyítékaim vannak, hogy a hiba nem a én készülékemben van.

A napszakok, hetek és hónapok kergetőzésének köszönhetően már szeptember, talán inkább október havát írjuk ezért itt az ideje, hogy Boldog Karácsonyt kívánjak a negyérdeműnek - ha már itt tartunk akkor köszönetet is mindazoknak akik szorgalmasan olvassák a blogot, majd lehet küldök is valami oklevelet Nekik szép jeepney-es motívumokkal a szélén meg a közepén ;).

A fülöp életvitelnek és a mondásnak köszönhetően, amely úgy tartja, hogy "Élj úgy mint a helyiek" Boldog Karácsonyt kívánok mindenkinek. Itt az a szokás, hogy ezt az ünnepet a „ber” hónapokban ünneplik, azaz szeptember, október, november és december havában. Ennek köszönhetően szeptember közepétől a nagy bevásárlóközpontokban felállítanak mindenféle színű karácsonyfákat – lila, fehér, fekete, piros – és elkezdik játszani a karácsonyi dalokat. Hiszen már csak 97 nap van az ünnepig. Az elröpül ám, csak negyed év, szinte semmi. Hallom is ahogy már kopogtat az ajtón a Karácsony szelleme.

christmas_97_day.jpg

Na jó, visszaveszek a szarkazmusból. De tényleg. Azért ez túlzás. Sőt, számomra perverz de az itteni világ kissé babapiskóta alapra épült mézeskalácsházikóra emlékeztet, amit kis hókiflicskék és kókuszgolyócskák ugrándoznak körbe miközben hulló porcukor lepi el a tájat. Azért írom ezt mert például a rádióban is javarészt szerelmes dalok mennek egész évben és az emberek is ezeket a szerelmes dalokat dudorásszák. Az akaszt ki, mikor a reptéren a biztonsági őr is magas hangon valami ’I love You baby, why let me alone’ típusú dalt énekel. Valahogy nem tudom komolyan venni, mint intézkedő hatóság de ezt írjuk a kultúrák közötti szakadék javára. Na nem mintha valami gótikus-hörgős deathmetal dalokat szeretnék hallgatni – ha létezik egyáltalán ez a kategória – de egy kis változatosság jó lenne. Egy a lényeg, Boldog Karácsonyt és bírjátok ki a maradék kvázi 85 napot és nem kutakodni ám otthon az ajándékok rejtekhelye után.

Az pedig ne tévesszen meg senkit, hogy már 2 hete akcióznak a játékboltokban, ez nem az üzletről szól. A szeretet szinte el- és kikerülhetetlenül a legkisebb résen, akár még a küszöb alatt is bekúszik az emberek otthonába. Nincs menekvés.

(Utólag elolvasva nem nagyon sikerült visszavenni a szarkazmusból és jó lett volna a mályvacukor szót is bepréselni valahova a hókiflicskék mellé, hogy elég geil legyen de már nem erőltetem.)

komment


süti beállítások módosítása