90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2012.08.07. Jimbohumeister

Mindeközben Manilában

Olvasom az otthoni időjárás jelentést és látom, hogy ott most szépen süt a nap - talán szebben is, mint szeretnétek - mindenki árnyékot, fagyit, légkondit keres vagy esőt vár. Nos mindeközben Manilában kitört az özönvíz. Tegnap 16.30 körül kezdett esni. Indulásom előtt 15 perccel még jobban rázendített, kérdeztem a kollégákat, hogy van-e esély arra, hogy ez elálljon 15 perc múlva? Csak nevettek.

Otthon megszoktam, hogy ha egy nyári zápor elered, akkor az tart 10-15 percig és kész, ezért reménykedtem csak. Visszatekintve tényleg nevetségesnek tűnik, mert most - azaz másnap 19.04-kor - még mindig esik. Persze azt nem tudom, hogy éjszaka végig esett-e de tegnap körülbelül 16.30-tól olyan este tízig tuti. Reggel is esőre ébredtem meg egy sms-re, hogy tekintve az árvízhelyzetet ma nem kell menni dolgozni. Iszonyat mennyiség ránkszakadt és ha fúj a szél akkor még az esernyő alatt is elázol - ha éppenséggel nem fordítja ki. Ma is nagyon sokat esett és esik jelenleg is. Nem egyfolytában, egy-egy órára eláll. Csak itt az otthon nyári zápornak számító esők órákig tartanak, nagyon erős intenzitással. Itt egy rövid videó, ezt csak azért vettem fel mert vicces, hogy a locsoló rendszer még az esős időszakban is megy, pedig ilyenkor napi 5-6x esik.

Az esős időszak körülbelül júniustól októberig tart és augusztus, szeptember a legdurvább. Ilyenkor jön a legtöbb tájfun. Én szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan helyen lakok ahova árvíz nem fog elérni de sokan nem. A hírek szerint már most is 270.000 ember kitelepítése folyik.

Egyik fülöp kollégám örvendezik, mert épp 2 hete költözött át egy másik városrészbe. Ott ahol lakott mindig árvizek vannak és írta, hogy már akkora ott a víz, hogy a házban ahol lakott derékig ér. A másik kollégám, akit sikerült skypeon elérni írta, hogy még jó a helyzet mert nincs a lakásban a víz de éjszaka biztos nem fog aludni mert nézi óránként a szintet.

Az utak folyókká váltak és Manila vizivilággá vált címekkel egy-két kép és videó:

http://world.time.com/2012/08/07/manila-floods-displacing-tens-of-thousands/#phil_flood_05

http://edition.cnn.com/2012/08/07/world/asia/philippines-floods/index.html

komment


süti beállítások módosítása