90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2012.07.11. Jimbohumeister

Utazni jó mert utazni élvezet!

A manilai közlekedés egész más képet mutat, mint amit otthon megszoktam. Hovatovább egészen mást, mint amit egész Európában bárki megszokott - jó, ha visszarepülünk az időben, akkor közlekedésbiztonság szempontjából biztos találunk párhuzamokat. Ennél fogva eleinte a dugók sem voltak annyira unalmasak, mint otthon de az első varázs sajna mostanra már elillant, ergo már ugyanolyan unalmas és idegesítő a négy sávnyi autó mint bárhol máshol. Az unatkozás nem érvényes a sofőrre, mert a motorosok össze-vissza cikáznak az autósok között, ahol épp helyet találnak így még a tötyögés közben is résen kell lenni minden pillanatban. Ráadásul mindenki kicentiz minden manővert, könnyen meg lehet húzni a kocsi oldalát ha kicsit is elkalandozol.

A "tömegközlekedési" formák változatosak, ahogy a következő feladványon is látható. A címe:  "Hányan férnek el egy pick-up platóján?". A szerencséseknek ülőhely is jutott de hátradőlni nem érdemes.

sokan_3.JPG

A helyes megfejtés: TÍZ

Aki nem akar ilyen kényelmetlenül, nyomorogva utazni, az "bérelhet" saját platót a haverokkal. Ráadásul még saját széked is lehet a maximális kényelem elérésére. Ez egyébként az egyik kedvencem. Nem elég, hogy platón utaznak még kerti székük is van hozzá. Besz@rás. Már csak egy kerti grill hiányzik és mehet a pick up-gerilla-barbecue.

pickup_1.JPG

Ülünk mint a moziban

Váltsunk valami nagyobb volumenű járműre, mondjuk arra, amivel a szemetet szokták szállítani. Az ilyeneknek van egy fülkéje, mögötte meg a nagy szeméttároló. Sokszor a fülke tetején üldögél egy-egy ember. Ez most pont nem olyan kép, meg nem is szemétszállító van rajta de kellett valami átvezető szöveget írnom a képhez. Azért a srác, aki a fülke és a hátsó rész között álldogál elég laza.

szemetes.JPG

Az eddigiek nem számítottak hivatalos tömegszállítási eszközöknek de a következő már abba a kategóriába tartozik. A tömegközlekedésről akarok majd írni bővebben de ezt a képet nem tudtam kihagyni ha már úgyis az extrém utazás témájánál vagyunk. A képen látható valamit multicab-nek hívják. Nem érezném magam jól ha kilógna a lábam, mint itt sokaknak. Már biztosan van gyakorlatuk abban, hogy mikor kell behúzni, bár a lábujjaikat nem számoltam meg. Az is jellemző, hogy ha egy kis helyet látnak az ülésen akkor oda befurakodnak úgyhogy nem szívesen ülnék hátul...

multicab.JPG

Külön kategóriában indulhatnak még a tow away szolgáltatást nyújtó autók utasai is. A tow away szolgáltatás a lerobbant vagy rossz helyen parkoló autók elszállítását jelenti. A hátsó részen lehet mindent, ülni, állni, feküdni, sőt vannak akik függőágyat feszítenek ki a felső oszlopra, hogy a kellemes zötykölődés és dugóban araszolás elringassa őket.

tow_away_2.JPG

Do not worry, be happy!

tow_away_3.JPG

És itt a kedvencem, a függőágyas, csak elég sötét a kép, így nehezen lehet kivenni, de a kitartás meghozza a gyümölcsét - de az is elég ha csak szimplán elhiszed, hogy ott van.

tow_away_1.JPG

Sok jó ember kis helyen is elfér mottóval itt van még két kép. Azt persze mondanom sem kell, hogy itt most esős időszak van és kvázi minden nap esik. De nem ám mint otthon, hogy szemerkél kicsit vagy nekiered rendesen de 20 perc múlva eláll. Itt ömlik mondjuk egy óráig óriási cseppekben és iszonyú sűrűn és akik ilyen formában utaznak azok seperc alatt ronggyá áznak.

sokan_1.JPG

Inkább nem írom meg, hogy mire emlékeztet ez a szállítás, ezekkel a rácsokkal. Én 17-ig jutottam a számolgatásban, Ti?

sokan_2.JPG

Aki nem becsüli meg a BKV-t az próbáljon ki egy kört ilyen formában valami kacskaringós úton ;). Ha már a kanyaroknál tartunk, egészen biztos vagyok benne, hogy repültek már ki emberek kanyarokban, mint ahogy a jeepney-k hátuljáról is lepotyog néha valaki...

plato.JPG

Nem szükséges ülni, ha szereted, hogy 60-nál körbefúj a szellő és belövi a séród, esetleg tele megy az arcod kosszal és bogárral - bár ebben a szmogban nem biztos, hogy sok bogár van.

allva.jpg

Még pár kép a teljesség igénye nélkül.

ketten_3.JPG

ketten_2.JPG

ketten_1.JPG

komment


süti beállítások módosítása