90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2012.03.19. Jimbohumeister

A gyaloglás vége

Ha létezhet olyan dolog, mint a teleportálás és azt valaha fel fogják találni akkor az nem egy amerikai laboratóriumban fog megtörténni, nem is Svájcban valami hegy mélyén, hanem a gettó Manilában és nem azért, hogy az emberek az északi sarkról a déli sarkra eljussanak vele egy pislantás alatt, hanem, hogy a fülöpök a tőlük 10 méterre levő boltig vagy bankig elrepüljenek kényelmesen. Ha a kényelem fájni visítanának. Csak egy-két példa.

Crystal beach nevű helyen voltunk egyik hétvégén szörfözni, anno 2011-ben. A kempingen belül nem lehetett sört kapni - elvileg behozni sem de ezt az akadályt könnyen leküzdöttük, csak a bejáratnál kellett hangosabban beszélni, hogy ne hallatszódjon az üvegek csörömpölése. Kimentünk hát keresni sörforrást. Az első boltban - 3*3 méteres szoba, amin egy lerácsozott ablak van, ahol ki tudják adni a cuccokat, meg egy hűtő az egyik sarokban - nem volt. Megkérdeztük, hogy lehet-e valahol kapni a közelbe sört. Ó lehet de hát az nagyon messze van ám - jött a válasz. De ugyan mondja már meg, hogy hol, a távolság ebben az esetben nem jelenthet gondot. Akkor rámutatott egy triciklire tőlünk kb. 50 méterre és megkérdezte, hogy látjuk-e azt a triciklit? Mondtuk, hogy persze és vártuk, hogy akkor elkezdje mondani, hogy ott kell mondjuk jobbra kanyarodni és menni 2 km-t, aztán meg balra és menni még 1 km-et, stb. Ehelyett azt mondta: na ott, ahol az a tricikli áll, ott van egy bolt. Hát akkor köszönjük ez nem is olyan vészes, talán le tudjuk küzdeni ezt a félelmetes távot. Ha más nem beiktatunk egy pihenőt.

Korábbi írásomban említettem, hogy mikor mentem befizetni a búvártanfolyamot nem volt nálam elég pénz de gondoltam úgyis van BPI - Bank of Philippines Island - mindenhol, ha szükség lesz rá, találok a közelben. Kellett is mert a tanfolyam árát egyben kellett befizetni, meg is kérdeztem merre van a bank?
- Van itt a sarkon, az üzlet mellett.
Megnézem, ez egy másik bank, nem az amit keresek.
- BPI nincs a közelben?
- Van BPI de az messze van.
- Hol?
- Ott, - mutatja - ahol az a Jollibee tábla van. Mit mondjak, beletellett vagy 3 egész  percembe mire eljutottam odáig. Még csak azt sem mondhatom, hogy leizzadtam mert nem olyan borzalmas az időjárás, mint várná az ember.

Ez a kényelmesség szerintem abból fakad, hogy a jeepney-k és a buszok kb. ott állnak meg ahol mondod, persze vannak kihelyezett megállók de sokszor csak leinted őket ha fel akarsz szállni, vagy kiabálsz, hogy PARA-PARA - állj, állj - ha le akarsz szállni.

Következő versenyzőnk a történetek láncolatában az Eastwood busz. Eastwood a hely ahol élek. Egy sok városból összeálló nagyváros kicsi része. Egy eldugott kis zug, hatalmas felhőkarcolókkal, amiket olyan közel építettek egymáshoz, hogy érezni lehet ha a szomszéd a szembe toronyba süt-főz és ez a legkevesebb gond ezzel. Nos ahhoz képest, hogy a város tömegközlekedése alles zusammen egy kalap sz*r Eastwoodnak külön busza van.

Eastwood - Libis Barangay - Quezon city -Metro Manila ha egész pontos akarok lenni

Ennek a busznak közel  9 megállója van körülbelül 1 km belüli távon. Ebből két megálló, kb. 40 lépés távolságra van, másik kettő meg mondjuk 10 m-re, mert annyi a különbség, hogy az egyik a bevásárló központ előtt az úton van, a másik meg a bevásárló központ közvetlen bejárata előtt, a kocsi felhajtón. Piros színnel bejelöltem Nektek a busz útvonalát.

komment


süti beállítások módosítása