90 millió fülöpke országa

Élmények első kézből a fülöpökkel való találkozásról, helyi szokásokról, bennszülöttekről és a csodálatos Palawanról

Bejegyzések

2012.01.01. Jimbohumeister

Közlekedj úgy, mintha jelen lennél

Most, hogy ilyen lendületbe jött a blogírói énem és már négy bejegyzést is publikáltam - ezzel 1 hét alatt megdöntve az elmúlt 29 évem minden blogolással kapcsolatos rekordját - újra teret engedek neki, hogy megszülje az újév első bejegyzését.

Január 1-én a rendes évi szilveszteri kómázásomat töltöttem otthon. Nem nagyon volt mit tennem - mert minden csillog-villog a lakásban (nem), szakmailag már nem tudnék hova fejlődni (nem) , fitt és egészséges vagyok (nem) - úgyhogy elkezdtem mazsolázgatni a neten az otthoni cikkek között, hátha találok egy-két hungarikum szilveszteri képet, amin jót vigadok vagy csak megmelengeti a szívemet. Képek helyett ezt a remek történetet találtam:

"Egy ittas gyalogos miatt szünetelt rövid ideig a 3-as villamos közlekedése szombat délelőtt – közölte a BKV fődiszpécsere.

A XIV. kerületi Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út kereszteződésénél egy részeg férfi feltehetően elvesztette tájékozódó képességét, nekiment a villamos oldalának, és megsérült.

A helyszínelés idejére a villamosokat leállították, és a szakaszon egy ideig pótlóbuszok vitték az utasokat.Egyelőre nem tudni, hogy a férfi sérülései súlyosak-e." (Forrás: index.hu)

Sok mindent nem árul el a cikk az eset részleteiről de azért próbálom elképzelni, hogy hogyan lehet nem észrevenni és nekisétálni egy körülbelül 30 m hosszú és 3 m magas sááááárga tárgynak, ami ott van előtted - biztos nagyon beleolvadt a környezetébe de akkor is. Lehet épp egy különös színárnyalatban játszó naplemente volt a háttérben és az égbolt részének tűnt a villamos a sárgás színe miatt, aztán jött a meglepetés...  Azt még el tudom képzelni, hogy hősünk a villamostól 50 cm-re csinált egy 90 vagy 180 fokos fordulatot és lendületből megindult a villamos pedig nem állt félre de akkor meg, hogy tudott annyira nekimenni, hogy le kellett állítani a vonalat egy időre? Akkorát fejelt, hogy behorpadt a villamos oldala?

Miért is írok erről? Nos egyrészt mert nincs jobb dolgom, másrészt meg itt is előfordulnak utasbalesetek csak egészen más kaliberűek. Itt az egyik tömegközlekedési lehetőség a jeepneyvel való utazás. Illusztráció következik.

Sárga jeepney kompozíció balra teljesen szokványos, a sablonnak megfelelő fülöpkével, jobbra elmosódó fehér terepjáróval

Ugyanez csak kék jeepney kompozíció a háttérben keresztbeálló fehér terepjáróval

Photoshopban gondosan megszerkesztett kép csak nektek - a szoftver természetesen teljesen jogtiszta

A jeepneyk szemből és közelről úgy néznek ki, mint valami rombolók. Nekem mindig a Mad Max című film jut eszembe ha ilyen szögből látok egyet. Pláne azok, amelyekre fel van téve piros, kék vagy lila neon az utastérben, esetleg a lökhárítókra is és valami régi rozoga hangfalon recsegve megy valami zene és koponya meg hasonló kaliberű motívumok vannak felfestve az oldalára. Na azok ijesztőek tudnak lenni, pláne egy gettó közepén sötétben. Ha fentebb említett barátunk egy ilyen mellett "veszíti el a tájékozódó képességét" és nekigyalogol szerintem be is pisil hirtelen ijedtségében.

Mikor az emberek munkából fáradtan igyekeznek hazafelé, már annak örülnek ha végre jön valami, amivel el tudnak menni, ezért ilyenkor általában teljesen tele vannak a jeepneyk, egy gombostűt nem lehet leejteni. Akik nem férnek fel az utastérbe felkapaszkodnak hátra és ott álldogálnak a kocsira felszerelt rácsokon "lógva". Papucs vagy flip-flop van a lábukon, ami csak fokozza az izgalmakat - pláne ha megizzad a melegben és párában a talpuk - és bizony előfordul, hogy egy-egy ember lepotyog út közben. Valljuk be őszintén 60 km/h-nál leesni mikor egy másik autó, jeepney, betonkeverő jön mögötted nem azok közé a dolgok közé tartozik, amit az unokáknak akarsz mesélni. A helyi közlekedés biztonságról sokat lehetne írni, akár egy egész könyvet is ki lehetne adni abban a témában, hogy mit és hogyan ne!

Tömött jeepney, amivel jobb nem utazni ha valaki hazavár

komment


süti beállítások módosítása